Zelf je gevel hydrofoberen?

  • Geplaatst op
  • Door Marthijn
Zelf je gevel hydrofoberen?

Gevel hydrofoberen

Wil je een gevel die waterafstotend is en tevens blijft ademen? En een gevel die er zo goed als nieuw uit blijft zien? Dan doe jij er goed aan om je gevel te hydrofoberen!

 

Bij het hydrofoberen wordt de muur voorzien van een dun laagje hydrofobeermiddel. Met dit laagje bescherm je de gevel tegen water en vuil én zorg je ervoor dat mos en algen zich minder snel aan de muur kunnen hechten. Ook blijft de muur schoner en is hij gemakkelijker te reinigen, waardoor de gevel er zo goed als nieuw uit blijft zien!

 

Tevens garanderen onze hydrofobeermiddelen 10 jaar bescherming aan je gevels.

 

 

Welk hydrofobeermiddel heb ik nodig?

Er zijn verschillende soorten hydrofobeermiddelen, zo heb je de Ventosil WB8 op waterbasis en de Ventosil TK6 op oplosmiddelbasis. Een niet eerder behandelde gevel hydrofobeer je met met hydrofobeermiddel op waterbasis (WB), een gevel die eerder is behandeld kun je behandelen met het hydrofobeermiddel op basis van oplosmiddel (TK). Heb je een gevel waarvan je niet zeker weet of deze eerder is behandeld? Hydrofobeer dan met Ventosil TK8; dit is namelijk altijd een veilige optie.

 

Ventosil WB8

 

Ventosil TK6

 

Ventosil TK8

 

 

Wanneer kan mijn gevel gehydrofobeerd worden?

Je kan starten met hydrofoberen wanneer je gevel schoon, droog en vrij van eventuele beschadigingen en/of vervuilingen is. Het is aan te raden om de gevels van tevoren te reinigen met een hogedrukreiniger en wanneer nodig met de Venclean gevelreinigingsproducten. Begin hierna niet direct met hydrofoberen, maar wacht tot de muur volledig droog is. Verder adviseren wij om bij temperaturen lager dan 5 graden niet te hydrofoberen, anders neemt het hydrofobeermiddel erg slecht op. Hydrofobeer je gevel dus bij temperaturen boven de 5 graden.

 

 

Hoeveel hydrofobeermiddel heb ik nodig?

Deze hoeveelheid hangt af van de hardheid van de stenen in je gevel. Zachte stenen hebben namelijk meer hydrofobeermiddel nodig dan harde stenen. Het verbruik is gemiddeld 0,5 tot 1 liter per M² (0,5 liter per M² bij harde stenen, 0,75 liter per M² bij minder harde stenen en 1 liter per M² bij zachte stenen). 

 

 

Hoe hydrofobeer ik stapsgewijs mijn gevel?

1. Herstellen en reinigen van de muur; 

 Om het hydrofobeermiddel optimaal te laten werken moet de buitenmuur schadevrij zijn; er mogen geen scheuren in de gevel zitten en het voegwerk moet in orde zijn. 

 

2. Ramen en straatwerk afdekken om vlekvorming te voorkomen;

Leg een zeil (of een ander afdekmateriaal) onder de te hydrofoberen muur en plak ramen, deuren en kozijnen af. 

 

3. De sproeikop van de gloria spuit verwijderen;

Hiermee zorg je ervoor dat je gaat hydrofoberen met een gebonden straal, je gaat je muur immers niet spuiten, maar bevloeien. 

 

4. Trek beschermende kleding aan en lees de gebruiksaanwijzing; 

Je wilt natuurlijk op een zo veilig mogelijke manier werken. 

 

5. Breng de hogedrukspuit op druk en vul hem met hydrofobeermiddel;

Gebruik hierbij een trechter om verspilling te voorkomen. 

 

6. Breng het hydrofobeermiddel aan;

Werk van boven naar beneden in banen van ± 1 meter, steenlaag voor steenlaag, totdat de muur volledig nat is. 

 

7. Verwijder het afdekmateriaal en controleer je ramen;

 Toch hydrofobeermiddel op je ramen terecht gekomen? Verwijder dit dan met een droge doek. 

 

8. Klaar!

Na het drogen is je gevel gehydrofobeerd en is hij voor de komende 10 jaar beschermd tegen vocht en vuil. 

 

Veel succes! 

Heb je na het lezen van deze blog nog vragen over het hydrofoberen? Neem dan gerust contact met ons op via +316 14 744 735 of stuur een mailtje naar [email protected] We beantwoorden je vragen graag!